Dit is slechts een aantal van de kruiden die je vanaf februari kunt tegenkomen in het bos, langs velden en in je tuin. Ze zijn allemaal eetbaar, dus doe je voordeel ermee: pluk wat jonge blaadjes voor in je salade, op de boterham of om over een gerecht te strooien. Altijd heel goed wassen.
Brandnetel (Urtica dioica)
Gebruikte delen: het hele kruid of de bladeren van de verse bloeiende plant. Bevat zuren, vitamines en mineralen. Brandnetel is bloedzuiverend en ontgiftend, ontstekingswerend en spijsvertering bevorderend. De plant groeit op voedselrijke plekken. Op blad en stengel zitten heel kleine brandhaartjes die bij aanraking een branderig gevoel geven en zelfs jeuk en ontstoken plekken veroorzaken. Zodra je de brandnetel in warm water legt, verdwijnt dat branderige. Heerlijk als groente, en heerlijk als thee, vooral aan te raden in het voorjaar. De wortel wordt geoogst in de herfst en heeft een beschermende werking op de prostaat, de urinebuis en blaasspier.
Kleefkruid (Galium aparine)
Gebruikte delen: het hele kruid. Het is mild urinedrijvend, bevordert de leverwerking en is bloedzuiverend. Kleefkruid groeit overal in het wild en wordt vooral bereid als vers sap. En het kleeft inderdaad overal aan.
Paardenbloem (Taraxacum officinale)
Gebruikte delen: de jonge bladeren in het voorjaar, de hele bloeiende plant in april-mei, en de wortel in de herfst. Paardenbloem bevat bitterstoffen en veel mineralen. Versterkt de leverwerking, stimuleert de eetlust, is urine(zuur)drijvend en bloedzuiverend, en daarom ideaal bij een voorjaarsreiniging.
Zuring, veldzuring en krulzuring (Rumex acetosa, Rumex crispus)
Gebruikte delen: de jonge bladeren. Bevat o.a. een aantal vitamines om het weerstandsvermogen te verhogen. Kan worden gebruikt bij bloedend tandvlees en is bloedzuiverend. Gebruik het kruid zo nu en dan in een salade, maar niet voor langere tijd in hoge doses vanwege het gehalte aan oxalaten.